Wykładowcy


Wykładowcami Wrocławskiej Szkoły Filmowej Mastershot są filmowcy z dużym doświadczeniem. W grupie dominują realizatorzy zdjęć, co daje duże szanse studentom osiągnięcia profesjonalnego przygotowania do realizacji obrazu. Realizacji dźwięku, montażu filmowego, reżyserii  uczą również wykładowcy z dużym potencjałem twórczym, dzięki czemu studenci mogą poznać istotę sztuki filmowej.



Janusz Pukaluk 

Twórca Wrocławskiej Szkoły Filmowej Mastershot, pełniący rolę kanclerza. Prowadzi Pracownię Sztuki Filmowej. Jest opiekunem i producentem wszystkich filmów studenckich.

Wybrana filmografia:

  • 2019 URODZINY
  • 2018 WYLOGOWANY
  • 2018 W DRODZE
  • 2017 KARMINA
  • 2016 KLEJ
  • 2016 BUNIA
  • 2015 DAWNO TEMU NA ŚLĄSKU



Witold Chomiński

Absolwent PWSFTviT w Łodzi, Montażysta, Operator. Prowadzi Pracownię Realizacji Filmowej.

Wybrana filmografia:

  • 2017 DZIURA W GŁOWIE - Montaż
  • 2016 KOMISJA MORDERSTW - Montaż (odcinki: 1, 4, 9, 12)
  • 2016 WIELKI TYDZIEŃ - Montaż
  • 2015 CHRYZANTEMY - Montaż
  • 2013 Głęboką Woda. SEZON 2 (Serial fabularny) - Montaż (odcinki:  1- 6, 10-12), Korekta barwną
  • 2013 Głęboką Woda. SEZON 2 (Serial fabularny) - Montaż (odcinki: 1-5), Korekta barwną
  • 2011 DAAS - Montaż
  • 2011 SZKLANE DOMY PANI ZOSI - Operator kamery, Zdjęcia, Montaż
  • 2010 WENECJA - Montaż
  • 2010 WENECJA (Serial fabularny) - Montaż
  • 2009 AFONIA I PSZCZOŁY - Montaż, Koproducent
  • 2006 FUNDACJA - Montaż
  • 2006 JASMINUM - Montaż, Operator kamery



Andrzej Gier

Operator kamery, realizator tv. Prowadzi Warsztaty Operatorskie.

Wybrana filmografia operatorska:

Teatry telewizyjne:
  • MIRIAM
  • BEZPRUDERYJNA PARA
  • ŻELAZNA KONSTRUKCJA
  • JUSTYN - JUSTYN
  • REWIZOR
Filmy dokumentalne:
  • CUD MIŁOŚCI
  • TO NIE JEST KONIEC ŚWIATA
  • RÓŻEWICZ JEST RÓŻEWICZEM
  • AKTOR CAŁKOWITY
  • MERLIN MONROE ZE WSI ŚLIWICE
  • MÓJ KOSMOS
  • WIZJE REFRAKCYJNE RYSZARDA DEMELA
  • CEGŁOWANIE TOMKA KAWIAKA
  • MOSKWA STEFANA CENTOMIRSKIEGO
  • POLSKA GALERIA W HAMPSTED
  • CICHOCIEMNI
  • ZOBACZYĆ MORZE



Daniel Światły

Reżyser, autor nagradzanych filmów dokumentalnych, wykładowca akademicki; prowadzi Pracownię Reżyserii

Wybrana filmografia:

Filmy dokumentalne:
  • 2018 NIESKOŃCZONOŚĆ JEST NA 50 METRACH - Scenariusz, reżyseria, montaż
  • 2009 KOCHAJ MNIE -  Scenariusz, reżyseria, koprodukcja
  • 2002 ZANIM ZGAŚNIE ŚWIATŁO - Scenariusz, reżyseria
  • 2002 DZIENNIK ZAPOWIEDZIANEJ ŚMIERCI - Scenariusz, reżyseria



Grażyna Pieczuro

Dziennikarka i reżyserka Telewizji Polskiej we Wrocławiu, autorka filmów dokumentalnych, widowisk telewizyjnych i teledysków. Prowadzi Warsztaty Filmu Dokumentalnego.

Wybrana filmografia:

  • 2011 WYGRANY - Współpraca reżyserska, Obsada aktorska
  • 2009 DZIEWCZYNY JEDNEGO BOGA - Reżyseria
  • 2007 PO PROSTU...KRYSTYNA FELDMAN -Scenariusz, Reżyseria
  • 2004 ŚLĄSKIE NIEBO - Scenariusz, Reżyseria
  • 2002 DZIEWCZYNKA W CZERWONYM PŁASZCZYKU - Scenariusz, Reżyseria



Janusz Pawłowski

Absolwent PWSTiF w Łodzi, operator kamery. Prowadzi Warsztaty z Języka Filmu.

Wybrana filmografia:

  • 1999 ODLOTOWE WAKACJE - zdjęcia
  • 1997 SKARB SZERYFA - Zdjęcia
  • 1993 ZAWODOWIEC - Scenariusz, Zdjęcia
  • 1992 ŁZA KSIĘCIA CIEMNOŚCI – Zdjęcia
  • 1990 POWRÓT WILCZYCY - Zdjęcia
  • 1988 POWRÓT DO POLSKI - Zdjęcia



Tomasz Protokowicz

Reżyser, absolwent naszej szkoły, w której prowadzi Pracownię Reżyserii.

Wybrana filmografia:

  • 2017 RING WOLNY - II Reżyser
  • 2017 VOLTA - Krany kamerowe
  • 2016 SZCZĘŚCIE ŚWIATA - Współpraca reżyserską
  • 2015 DAWNO TEMU NA ŚLĄSKU - Scenariusz, Reżyseria
  • 2015 DETEKTYWI W AKCI (Serial paradokumentalny) - Reżyseria (odc.9, 16, 22, 25), Scenariusz
  • 2015 POZNAJ SWOJE PRAWA! (Serial paradokumentalny) - Reżyseria (odc.1-9, 11-18, 20-36)
  • 2015 CHRYZANTEMY - Kierownictwo Planu
  • 2015 FRAGA (Etiuda szkolna) - Obsada aktorska, Kierownictwo planu



Iwona Morozow

Doktor Nauk Humanistycznych , pracownik naukowo – dydaktyczny, zajmujący się również mediami audiowizualnymi w praktyce. W szkole prowadzi Warsztaty z Filmu Dokumentalnego.

Wybrane publikacje:

  • 2015  Morozow I., Malarz pewnej „Katastrofy", czyli Chęciński zaangażowany i zapomniany, [w:] Sylwester Chęciński, Bubnicki R., Dębski A.
  • 2014  Black mirror – władza po drugiej stronie lustra, [w:] Wybory popkultury. Relacje kultury popularnej z polityką, ideologią i społeczeństwem, Kowalczyk K., Płoszaj J., Stowarzyszenie Badaczy Popkultury i Edukacji Popkulturowej „Trickster": 123-137.
  • 2014  Scenariusz filmy „Żałoby narodowej nie było", „Tematy z Szewskiej" 2(12): 60-74.
  • 2013, Antropolog jako dokumentalista zaangażowany, „Kultura Popularna", 1(35): 86-97.
  • 2012, Antropologia i filmoznawstwo: dialogu ciąg dalszy?, „Człowiek i społeczeństwo" XXXIII: 125-148.
  • 2012, Cinema Albert Production i ich wrocławskie opowieści o bezdomnych, [w:] Wrocław i film, Jachymek K., Kucharska S., Szkoła Wyższa Psychologii Społecznej: 98-119.